De Loslaatmethode volgens Coblenzer

Toepassing in de praktijk bij stem en uitspraak.

(22 punten niet geaccrediteerd)
Deze cursus wordt aangeboden bij voldoende belangstelling voor een groep van 10-12 personen.
Aanmelden voor de wachtlijst: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Adem en Stemtraining volgens prof. dr. Horst Coblenzer en prof.dr. Franz Muhar, Wenen. “Deze methode laat de mens vergeten mogelijkheden op het gebied van adem en stem, stap voor stap opnieuw beleven. Het lichaam als geheel staat centraal. Pas als de onderdelen die met adem en stemgeven te maken hebben in harmonie zijn, kunnen adem en stem optimaal en economisch werken” (Coblenzer, 1991).Het doel van deze methode is: het verkrijgen van een ademritme aangepast aan het stemgeven. Door specifieke oefeningen wordt het middenrif getraind. Het loslaten van de middenrifspanning verloopt synchroon met de larynxbewegingen en de articulatie. Het larynxgebied wordt daardoor minder belast, zodat de stemplooien optimaal kunnen bewegen tijdens spreken en zingen.

Door aandacht te geven aan het loslaten van medeklinkers  wordt de articulatie soepel en ontstaat de juiste spiertonus in het aanzetstuk. Ook wordt de stemklank voller en krijgt meer energie, waardoor het spreken gemakkelijker wordt. Er wordt een beroep gedaan op het voorstellings- en inlevingsvermogen van de patiënt/cliënt vanuit een natuurlijke fysiologische benadering. Deze methode is ontstaan vanuit het theater en kan gebruikt worden zowel bij stemtraining met gezonde stemmen van beroepssprekers, als ook bij stemtherapie waar de logopedist werkt met stempatiënten die een stoornis in de larynxfunctie hebben. In deze praktische cursus wordt achtergrondinformatie gegeven, de cursisten werken actief mee in de oefeningen, casuistiek wordt getoond aan de hand van videovoorbeelden.

De cursisten passen de methodiek toe in de eigen spreek- en zangstem, zodat zij dit kunnen overbrengen op de eigen patiënten/cliënten in hun beroepspraktijk. Van de cursisten wordt een actieve participatie verwacht tijdens de cursus.

Literatuur: Horst Coblenzer en Franz Muhar Adem en Stem, handleiding voor goed spreken, uitgeverij Pearson, 2008, 2010

 

Doelgroep: Logopedisten en zangers

Groepsgrootte:  10 – 12 personen

Studieduur: 2 dagen

Studiebelasting-uren: 22 uur

Punten: 22 punten niet geaccrediteerd

 

 Prijs, tijden, locatie zie de agenda.